EYDEP NEDİR ve EYDEP SÜRECİ NASIL İŞLEMEKTEDİR?
EYDEP, Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı’dır. EYDEP ülkemizde faaliyet gösteren savunma sanayii sektöründeki firmalar için oluşturulmuş bir destek programı niteliğindedir. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından oluşturulmuş olan bu programın temel amacı sektörde faaliyet gösteren ve üretim yapan firmaları değerlendirmek ve sektör bazında nitelikli tedarikçi olmalarını sağlamaktır.
Bu program çerçevesinde firmaların bulundukları duruma ilişkin analizler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra ise firmaların hem kendilerini geliştirmeleri için bir plan oluşturulmakta hem de uluslararası alanlarda da aktif rol alabilmeleri için destek sağlanmaktadır. SSB ve sektördeki öncü firmalar, EYDEP süreci içerisinde bulunan firmalara bünyesinde bulunan ilgili personellerini firmayı değerlendirmeleri için görevli olarak göndermektedir. Yapılacak olan düzenli değerlendirmeler sayesinde firmaların sektörel bazda gelişimleri sağlanmaktadır. Ayrıca gerçek zamanlı olarak yapılan gözlemlemeler ile de geçmiş oldukları aşamalar net bir şekilde gözlenerek değerlendirilebilir.
EYDEP BAŞVURUSU
Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı’na başvuru için ilk yapılması gereken işlem “EYDEP Değerlendirme Resmi Talep Yazısını” SSB Sanayileşme Daire Başkanlığı’na iletmektir. Resmi talep yazısı iletilen firmaların EYDEP bünyesinde yer alan Yönetim Ofisi tarafından YETEN (Yetenek Envanteri) kayıtları kontrol edilir. Kontrol sonucunda olumsuz bir dönüş olursa firma ile iletişime geçilerek YETEN kaydının yaptırılması istenir. Kontrol sonucunda olumlu bir dönüş olursa firmalar resmi talep, evrak sayısı ve tarih baz alınarak değerlendirilmek üzere sıraya alınır ve değerlendirme yapılacak tarih firmaya resmi olarak gönderilir.
Firmanın bu süre zarfında yapması gereken ise kendilerinden istenilen bilgileri ve belgeleri en geç bilgilendirme yapılan değerlendirme tarihinden “15 gün” öncesinde SSB’ye iletmektir. Bu noktada en önemli kısım ise firmalar belirlenmiş olan zamanda belgeleri iletmezlerse değerlendirme yapılabilmesi için tekrar bir başvuru yapmaları gerekmektedir. Firmadan kaynaklanan bu süreç iki defa tekrarlanırsa firma 2 (iki) değerlendirme sürecine alınmaz. Ancak değerlendirme SSB tarafından kaynaklanan bir sebepten ötürü yapılamaz ise yeniden ortak bir değerlendirme tarihi kararlaştırılır.
Firma kendisinden istenilen bilgileri ve belgeleri ilettikten sonra firma için bir “Değerlendirme Heyeti” belirlenir ve bu heyet firmayı yapmış oldukları faaliyetlere uygun bir şekilde soru seti hazırlayarak değerlendirir. EYDEP değerlendirmesi yapılan firma “Değerlendirme Heyeti” tarafından puanlanır ve firma için bir rapor hazırlanır. Heyet tarafından verilen puan ve hazırlanan rapor esas alınarak firmaya A, B ve C şeklinde sınıflandırılan EYDEP Sertifikası iletilir.
EYDEP SERTİFİKALARI NELERDİR VE NE ANLAMA GELMEKTEDİR?
EYDEP Sertifikaları A, B ve C olmak üzere üç sınıfta değerlendirilmektedir.
EYDEP-A Sertifikası; en yüksek dereceye sahip olan sertifikadır. Değerlendirme sonucunda A sınıfı sertifikaya sahip olan firma savunma sanayii sektöründeki öncü firmaların doğrudan onaylı tedarikçisi olmaya hak kazanır. Sadece ülkemizde değil uluslararası firmalarında doğrudan tedarikçisi olarak adres gösterilebilirler. Bunların yanı sıra SSB tarafından gelişimleri desteklenirken, SSB projelerine de doğrudan ana firma olarak teklif sunabilirler.
EYDEP-B Sertifikası; orta dereceye sahip EYDEP sertifikasıdır. EYDEP-B sertifikasını almaya hak kazanan firmalar savunma sanayii sektöründeki öncü firmaların doğrudan onaylı tedarikçisi olabilirler. Bunun yanı sıra SSB tarafından gelişimleri desteklenirken, sektörde bilinen öncü firmalar için de alt firma olarak gösterilebilirler.
EYDEP-C Sertifikası; almaya hak kazanan firmalar EYDEP denetiminden geçmiş sayılırlar ve SSB tarafından desteklenirler. Ancak EYDEP-C sertifikasına sahip olan firmalar doğrudan tedarikçi olmak yerine, savunma sanayii sektöründeki öncü firmaların bünyelerinde belirlenen komisyon tarafından denetlenerek onaylı tedarikçi olabilirler.
EYDEP DESTEK SÜRECİ NASIL İŞLEMEKTEDİR?
EYDEP Destek Süreci, EYDEP değerlendirmesinden başarılı bir şekilde geçen firmalar için yürütülmekte olan bir işlemdir. Başarı ile değerlendirmeyi tamamlayan firmalar için “EYDEP Destekleri Uygunluk Komisyonu” tarafından Savunma Sanayii Başkanı’na değerlendirilmek üzere destek uygunluk önerisi iletilir. Başkanlık tarafından yapılan değerlendirme olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlanabilmektedir.
Değerlendirme sonucunun olumlu olması durumunda SSB tarafından EYDEP desteğinden yararlanması uygun bulunan firmaya resmi yazı ile bildirim yapılır. Firmaya imzalanmak üzere EYDEP Destek Protokolü iletilir. SSB ve destek talebinde bulunan firma arasında imzalanan protokol ile birlikte destek süreci başlar. Protokol imzalandıktan sonra belirtilen dönem içerisinde sözleşme damga vergisinin firma tarafından ödenmesi gerekmektedir.
Destekten yararlanması uygun bulunan firmanın “SSB Genel Evrak Birimi’ne” teslim etmesi gereken yedi adet evrak mevcuttur. Bu evraklar aşağıdaki gibidir;
- Belirlenen EYDEP Destek Alanları içerisinde bulunması şartı ile yapmış olduğu harcamalara ait SSB adına kesilen fatura,
- Vermiş olduğu hizmet/ürün için ‘Gerçekleşme Formu’,
- Firmanın tedarik etmiş olduğu hizmetin/ürünün EYDEP Destek Alanları Genel Listesi’nde hangi alanda olduğunu gösteren tablo,
- Firmanın tedarik etmiş olduğu hizmetin/ürün için desteklenmekte olan firmaya kesilen faturalar ve ödemelerine ait dekontlar,
- Firmanın SGK ve Vergi Borcu olmadığını gösteren evraklar,
- Firmanın tedarik ettiği ya da tedarik edeceği hizmetin/ürünün ‘Gerçekleşme Formu’ bilgileri
- Firmanın damga vergisinin ödenmiş olduğuna dair dekont.
Firmanın ileteceği evraklar ve SSB’nin yapacağı değerlendirmeler sonucunda destek ödemesi talebi uygun bulunursa SSB tarafından firmaya fatura tutarında ödeme yapılarak destek sağlanır.
“Destek değerlendirmesi olumsuz sonuçlanan firmaya ise resmi yazı ile bildirim yapılır ve firma yeniden destek sürecine değerlendirme sürecinin üzerinden 1 (bir) yıl geçtikten sonra yeniden EYDEP başvurusu yapabilir.”
Mavi Kalite Mühendislik ve Danışmanlık olarak hizmet verdiğimiz tüm firmalarımıza başvuru sürecinden başlayarak EYDEP denetimine hazırlık, süreç içerisinde eğitim, EYDEP destek başvuruları ve EYDEP denetimi sonrası destek konusunda yardımcı olmaktayız.
EYDEP TARAFINDAN DESTEKLENEN ALANLAR LİSTESİ
EĞİTİM ve REHBERLİK :
- Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma
- Kurumsal Yetkinliği Geliştirme
- Profesyonel Yönetim Kurulu
- Üretim Planlama ve Stok Kontrol Teknikleri
- Değişim Yönetimi
- Süreç Yönetimi ve İyileştirme
- Üretim Sistemlerinde Yeni Yaklaşımlar
- Liderlik ve Vizyon Geliştirme
- Teknik Eğitimler
DANIŞMANLIK ve MENTORLUK :
- Üretim Optimizasyon
- Özel Prosesler
- Akademik Hizmet Teknik Danışmanlık
- Yatırım Planlama
- Altyapı
SERTİFİKASYON :
- Tesis Güvenlik
- AS 9100
- ISO 9001
- ISO 27001
- NADCAP
- CMMI
- EFQM
- Kalifikasyon
- Diğer
TEST :
- Test ve Ölçüm Hizmetleri
- Test ve Ölçüm Sistemi Tedarik
- Kalibrasyon
ERP/MRP/PLM :
- ERP/MRP/PLM Yazılımı
- ERP/MRP/PLM Donanım
- ERP/MRP/PLM Bulut Lisansı
YAZILIM :
- Tasarım Yazılımları
- Üretim Yazılımları
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) denetim programı kapsamında kuruluşunuzun bu EYDEP denetimini başarı ile tamamlaması için tüm saha ve dokümantasyon konularında tecrübeli uzmanlarımız ile siz müşterilerimize hizmet vermekteyiz.